Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaSiteUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Locotenentul lui Vîntu relansează dosarul „FNI”

In jos 
AutorMesaj
NaNo
Moderator
Moderator
NaNo


Numarul mesajelor : 119
Data de inscriere : 16/08/2009
Varsta : 28
Localizare : Bucuresti

Locotenentul lui Vîntu relansează dosarul „FNI” Empty
05122009
MesajLocotenentul lui Vîntu relansează dosarul „FNI”

Nicolae Popa, omul-cheie al celei mai mari escrocherii din istoria României, a fost arestat. Mărturia lui poate redeschide ancheta.

Căutat de poliţişti de mai bine de nouă ani, Nicolae Popa - „omul-cheie” în megaescrocheriile „FNI” şi „FNA”, considerat şi „mâna-dreaptă” a lui Sorin Ovidiu Vîntu - a fost arestat în Indonezia. Asta, în baza unui mandat european de executare a pedepsei de 15 ani de închisoare, la care a fost condamnat de Curtea Supremă, în dosarul „FNI”, în iunie 2009.

„Popa a fost capturat, marţi, de ofiţerii Interpol Jakarta. De dimineaţă (ieri), imediat ce am fost anunţaţi, am demarat toate procedurile pentru ca acesta să fie trimis în ţară, pentru a-şi executa pedeapsa. Având în vedere că între noi şi indonezieni există un acord de cooperare privind extrădările, e posibil să-l avem «acasă» în mai puţin de 30 de zile”, au explicat, ieri, anchetatorii români.

Vestea arestării lui Popa a fost primită „cu tristeţe” de Vîntu. „Era prietenul meu. Evident că îmi pare rău”, a comentat acesta pentru Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, Nicolae Popa e aşteptat să depună mărturie în dosarul „FNI”, situaţie în care ancheta ar putea fi redeschisă.

Pe de altă parte, Parchetul General a anunţat, aseară, că persoane care l-ar fi ajutat pe acesta să se ascundă de anchetatori sunt cercetate pentru favorizarea infractorului.

JUDECĂTORII, DESPRE NICOLAE POPA

„Mandatarul ocult al lui SOV”

Director general al Societăţii de Valori Mobiliare Gelsor, patronată de Sorin Ovidiu Vîntu - firmă care a administrat acţiunile SOV Invest, societate care, la rândul ei, a administrat Fondul Naţional de Investiţii (FNI) şi Fondul Naţional de Acumulare (FNA) -, Nicolae Popa a fost considerat, oficial, principalul vinovat de „megaescrocheria” FNI, în urma căreia peste 300.000 de oameni au fost păgubiţi, în total, cu câteva sute de milioane de dolari.

Deşi toate retragerile ilegale de acţiuni şi bani de la FNI poartă semnătura lui Nicolae Popa, mărturiile, dar şi expertizele financiar-contabile realizate în această cauză i-au determinat pe poliţişti să-l suspecteze şi, ulterior, să-l pună sub acuzare în această cauză şi pe Sorin Ovidiu Vîntu.

Acesta a scăpat însă de acuzaţii, în 2004, după ce procurorul Irinel Păun (fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie) a apreciat că starea de sănătate a acestuia (o intervenţie chirurgicală la un picior fracturat) făcea imposibilă anchetarea sa.

„O megaescrocherie, iniţiată de oameni instruiţi remarcabil”

Aşa se face că Nicoale Popa şi Ioana Maria Vlas au rămas singurii inculpaţi în această cauză. Astfel, prin decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme de anul acesta, Vlas a fost condamnată la zece ani de închisoare, sub acuzaţiile de înşelăciune şi abuz în serviciu.

Popa a primit, în schimb, 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare. A scăpat doar de acuzaţia de fals, faptă care s-a prescris
Locotenentul lui Vîntu relansează dosarul „FNI” 07_popa_mfx

În plus, Popa şi Vlas au fost obligaţi de instanţă să plătească despăgubiri către 130.798 de investitori păgubiţi ca urmare a ceea ce fostul şef al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGP, colonelul Dumitru Strava, numea „o megaescrocherie, iniţiată de oameni instruiţi remarcabil în acest domeniu”.

Strava este cel care, în iunie 2000, la scurt timp după prăbuşirea FNI, cerea punerea în consemn la frontieră a lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru ca acesta să nu poată părăsi România, după modelul „subordonaţilor” săi Vlas şi Popa.

„Poliţia poate suspenda timp de şapte zile paşaportul persoanei care ar putea fi cercetată penal, cum este cazul lui Vîntu, împotriva căruia a fost depusă şi o reclamaţie privind modul în care şi-a cumpărat vila din strada Paris”, anunţa, pe 5 iunie 2000, Strava.

Potrivit acestuia, Vîntu era acuzat că şi-ar fi achitat vila, pe care ar fi plătit atunci peste patru miliarde de lei vechi, cu titluri FNI şi Gelsor, „servite” de Nicolae Popa.

Popa - „martor-cheie” împotriva lui Vîntu

Deşi, la acea vreme, Vîntu a negat acuzaţiile, unul dintre rapoartele financiare realizate în cauză arăta că acestea sunt reale.

„În lipsa mărturiei lui Nicolae Popa, Vîntu nu a putut fi însă incriminat. Pentru că toate documentele poartă semnătura lui Popa. La fel s-a întâmplat şi în dosarele «FNA» sau «Banca Agricolă», cauze în care Popa nu a putut fi niciodată audiat. El este singurul care ar putea ajuta anchetatorii în inculparea lui Vîntu, inclusiv în «FNI». Dacă Popa depune mărturie, dosarul poate fi redeschis în baza articolului 394 din Codul de Procedură Penală”, au completat surse judiciare.

Potrivit acestora, dacă va colabora cu anchetatorii, Nicolae Popa ar putea obţine o reducere a pedepsei în dosarul «FNA». Mai ales că, în 2006, a contestat pedeapsa de 18 ani de închisoare primită iniţial. Dispariţia lui Popa în toţi aceşti ani a făcut însă ca Vîntu să fie condamnat doar în dosarul „BID”, unde implicarea sa era directă.

Şi în această cauză, ma gistraţii l-au calificat pe Popa drept „un mandatar ocult al lui SOV”.

"Nicolae Popa este singurul care ar putea ajuta anchetatorii în inculparea lui Vîntu, inclusiv în dosarul «FNI». Dacă Popa acceptă să depună mărturie, dosarul poate fi redeschis în baza articolului 394 din Codul de Procedură Penală."
Procuror, specialist în Procedură Penală

CITIŢI ŞI:

FLORIN CIORNEI: Geoană - Vîntu. Dialoguri financiare

CE URMEAZĂ

Doi dintre cei mai căutaţi infractori vor fi aduşi în ţară în zilele următoare

Arestarea lui Nicolae Popa nu este, se pare, singurul motiv de laudă al autorităţilor române. Ieri, şeful poliţiei, chestorul Petre Tobă, a anunţat că în următoarele zile vor fi aduse în ţară „două dintre cele mai căutate persoane de către Inspectoratul General al Poliţiei Române”.

Deşi a refuzat să divulge identitatea acestora, Popa a precizat că procedura de „aducere” vizează ţări din Uniunea Europeană, inducând astfel ideea că cei doi urmăriţi la care s-a referit ar fi fost reţinuţi pe teritoriul statelor membre.

Cu alte cuvinte, nu poate fi vorba despre Mihai Necolaiciuc - arestat în SUA - şi, cu atât mai puţin, despre Popa, capturat în Indonezia, în cazul acestora procedura fiind aceea de extrădare. Din întreaga listă de urmăriţi români, Popa este singurul care figura pe pagina FBI.

„În momentul reţinerii, avea asupra sa un paşaport «vizat» ultima dată în 2001, înainte de a fi dat în urmărire internaţională. Rămâne de văzut din ce a trăit”, au explicat anchetatorii.

9 ani
a fost căutat Nicolae Popa de poliţişti, în ţară şi peste hotare
Sus In jos
https://gcp-zone.forumgratuit.ro
Distribuie acest articol pe: reddit

Locotenentul lui Vîntu relansează dosarul „FNI” :: Comentarii

Niciun comentariu.
 

Locotenentul lui Vîntu relansează dosarul „FNI”

Sus 

Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: ~GCP Entertaiment & Life~ :: News 24/24-
Mergi direct la: